How much can I be asked to pay up front for a home improvement project in California?
Short answer
Under California law, the down payment on a home improvement contract cannot exceed $1,000 or 10 percent of the contract price, whichever is less (Business and Professions Code 7159). After that, payments must track work actually completed or materials actually delivered to the site. A request for a large deposit is one of the warning signs the Contractors State License Board tells homeowners to watch for. Ask for a milestone payment schedule instead, and hold the final payment until the work is finished and you are satisfied.
The rule in plain language
California caps the down payment on a home improvement contract at $1,000 or 10 percent of the contract price, whichever is less. On a small project the 10 percent figure controls; on a larger one the cap is a flat $1,000 no matter how big the job gets. The rule lives in Business and Professions Code section 7159, which governs home improvement contracts with licensed contractors, and the CSLB repeats it in nearly every consumer publication it prints.
We share this as consumer information. The law is written for licensed contractors, and it is also a sensible standard to hold anyone to. If someone asks for a third or half of the price before a single board is delivered, the request itself tells you something.
Why the cap exists
The down payment cap is the state's answer to the oldest problem in construction: money paid for work that never happens. A small deposit shows good faith and covers the time spent on drawings and ordering. A large one shifts the risk entirely onto the homeowner, who now has to hope the person shows up.
The cap also forces a healthier conversation. If a builder cannot start a project without a large advance, the question is why. Established tradespeople have accounts with lumberyards and suppliers and do not need your money to buy your materials.
Progress payments: paying for work, not promises
After the down payment, the law requires that progress payments match work actually completed or materials actually delivered. The contract has to spell out what each payment covers. For a deck, a reasonable schedule might be a payment when footings pass inspection, another when framing is complete, another when decking and railings are installed, and a final payment at the walkthrough.
Notice what that schedule does. At every stage you can walk outside and see whether the work the payment covers exists. That is the whole point. A schedule based on calendar dates rather than milestones does not give you that check.
What about special-order materials?
Homeowners often ask whether composite decking, custom hardware or a particular hardwood justifies a bigger deposit. The law's answer is no; the cap still applies. What the law does allow is a progress payment when those materials are delivered to your property. Once the decking is stacked in your driveway, you can be asked to pay for it. Until then, the supplier's terms are the builder's business, not yours.
If a project genuinely needs an unusual item ordered far ahead, the clean way to handle it is a separate written agreement for that item or a milestone tied to delivery, not a larger down payment.
Holding the final payment
The final installment is your last bit of leverage, and a fair contract treats it that way. It should be due when the work is complete, any required inspections have passed and you have walked the project together. Keep it meaningful; a token final payment does not motivate anyone to come back for a punch list.
Ask for lien releases from any subcontractors or suppliers along with the final invoice. Then pay promptly. Builders remember the clients who paid fairly and on time, and those are the clients they rush back to when something needs attention.
Related questions
Does the down payment cap apply to repairs and refinishing?
Yes. Home improvement under California law covers repair, remodeling and alteration of a residence, so a balcony rot repair or a door refinishing contract falls under the same rule once it passes the statute's dollar threshold.
What if someone asks for half up front to buy materials?
That request is not allowed under the home improvement contract rules, however it is explained. The lawful approach is a down payment within the cap and a progress payment when the materials are delivered to your property. Ask for the schedule to be rewritten that way.
Is it rude to ask about payment terms before I have a proposal?
Not at all. Any tradesperson who works in California regularly knows these rules and will not be surprised by the question. Asking early simply saves everyone time if the answers do not line up.
Sources and further reading
- California Business and Professions Code section 7159 (leginfo.legislature.ca.gov)
- Contractors State License Board (www.cslb.ca.gov)