How far apart can deck railing balusters be, and what is the 4-inch sphere rule?
Short answer
The residential building code says a guard cannot have any opening that lets a 4-inch sphere pass through, from the deck surface up to the required guard height. That is the 4-inch sphere rule, and it is sized to keep a small child's head and body from fitting through. There are narrow exceptions at stairs. Many older decks in North County have wider gaps than that. Carlsbad enforces the California Residential Code, so confirm current specifics with the city before building or rebuilding a railing.
Where the rule comes from
Guard requirements live in the residential building code, Section R312 of the International Residential Code, which California adopts with amendments as the California Residential Code. The opening limitation says that required guards cannot have openings from the walking surface to the required guard height that allow passage of a sphere 4 inches in diameter. It is written as a sphere rather than a measurement between pickets because the rule applies to every opening in the guard, including the gap under the bottom rail and any decorative pattern, not just the space between vertical balusters.
The number was chosen around the size of a young child's head. The intent is that a toddler cannot get their body through, and cannot get their head through and become trapped.
What it means in practice
For a railing with square or round balusters, the clear space between them must be less than 4 inches. Builders commonly space balusters so the clear gap is just under that, which gives a little margin for wood shrinkage. With 1.5-inch square balusters, that works out to a center-to-center spacing of around 5 inches or a little more. Levi lays out balusters so they land evenly between posts and no single gap sneaks over the limit at the ends.
The space under the bottom rail counts too. A bottom rail set too high off the deck is one of the most common violations on existing decks. The gap between the bottom rail and the deck surface must also stop a 4-inch sphere.
Horizontal cable or horizontal wood railings are allowed, but cables deflect. A cable spaced at 3 inches on paper may spread to more than 4 inches when a child pushes on it, so cable systems need intermediate posts or spacers to stay tight. California code no longer has a specific ban on climbable horizontal guards, but a climbable guard beside a long drop is still a design choice worth thinking about when children use the deck.
The stair exceptions
Stairs have two exceptions written into the same section. The triangular opening formed by a stair tread, the riser and the bottom rail of the guard may be up to the size of a 6-inch sphere, because that triangle is geometrically impossible to close to 4 inches without the bottom rail running at an odd angle. And guards on the open sides of stairs may have openings that stop a 4-3/8-inch sphere rather than 4 inches. Everywhere else on the stair guard, the 4-inch rule applies.
- Guard infill, deck and landings: 4-inch sphere
- Guard infill along open sides of stairs: 4-3/8-inch sphere
- Triangle at tread, riser and bottom rail: 6-inch sphere
- Gap under the bottom rail: 4-inch sphere
When a guard is required at all
The code requires a guard where the walking surface is more than 30 inches above the floor or grade below, measured within 36 inches horizontally of the edge. A low deck a foot off the lawn does not need a guard by code, though many owners want one anyway for the look or to keep a dog contained. Once a guard is required, the height and the opening rules both apply. California sets the required guard height for residential decks higher than the base IRC, so a railing that meets the height rule in another state may not here. Confirm the current figure with the Carlsbad Building Division.
Bringing an old railing up to the rule
Decks built decades ago often have 6-inch gaps or a bottom rail a hand's width off the deck. A rebuild of the railing is usually the right answer. The existing posts may be reusable if they are sound and properly connected, and the new infill can be designed to match the house. The balcony rebuild in Levi's portfolio replaced a picket railing that was shedding balusters with a cleaner pattern at compliant spacing, on new framing.
A permit is generally required when a guard is rebuilt as part of structural work, and the inspector will check the spacing with a sphere or a gauge. That is a good thing. A guard is the one part of a deck that is tested in an emergency, and it should not be a guess.
Related questions
My pickets are spaced at 4 inches on center. Is that compliant?
Probably yes, since the clear gap between pickets will be less than 4 inches once you subtract the picket width. The rule is about the clear opening, not the spacing. Check the bottom rail gap as well.
Does the 4-inch rule apply to my low deck without a railing?
If the deck is 30 inches or less above grade, the code does not require a guard, so there is nothing to measure. If you choose to add one, building it to the rule anyway is sensible if children or pets use the deck.
Do glass or cable railings follow the same rule?
Yes. Any opening in the guard, including between cables or around glass panels, must stop the sphere. Cable needs enough tension and intermediate support that the gap does not open under a push.
Sources and further reading
- International Residential Code, Section R312 Guards (ICC) (codes.iccsafe.org)
- City of Carlsbad Building Division (www.carlsbadca.gov)
- California Building Standards Commission (www.dgs.ca.gov)