Fences, Gates & Custom Woodwork

Who pays for a shared fence in California? The Good Neighbor Fence law explained

Short answer

California Civil Code section 841 presumes that adjoining landowners share equally in the reasonable cost of building, maintaining or replacing a boundary fence. Before starting work, the owner who wants the fence must give the neighbor at least 30 days written notice describing the problem, the proposed fix, the estimated cost and the timeline. The presumption can be rebutted if equal sharing would be unjust in a particular case. This is consumer information, not legal advice; read the statute itself and talk to an attorney for a dispute.

What the law actually says

Civil Code section 841 is short. It states that adjoining landowners are presumed to share equally in the responsibility for maintaining the boundaries and monuments between them, and that they share equally in the reasonable costs of construction, maintenance or necessary replacement of a fence on that boundary. The word to notice is presumed. It is a starting point the law sets, not an absolute rule.

The statute was updated in 2014 to add the notice requirement and spell out what a neighbor can argue when they think equal sharing is unfair. The full text is on the California Legislative Information site linked below, and it is worth reading before any conversation over the fence.

The 30-day notice

If you want to repair or replace a shared fence and expect your neighbor to contribute, the law requires written notice at least 30 days before work begins. The notice should include a few specific things:

  • A statement that the law presumes adjoining owners share equally in the cost.
  • A description of the problem with the current fence.
  • The proposed solution, with a reasonable estimate of the cost.
  • The proposed timeline for the work.
  • How you propose to split the cost.

When equal sharing can be challenged

The presumption of a fifty-fifty split can be overcome if a neighbor shows, by a preponderance of the evidence, that imposing equal responsibility would be unjust. The statute lists the kinds of things a court can weigh: whether the fence benefits one owner more than the other, whether the cost is reasonable for what is being built, the financial burden on each owner, and whether a cheaper repair would have done the job.

In plain terms, if one owner wants a tall ornamental fence when a simple repair would have served, the other owner has grounds to argue they should not pay half of the upgrade. If both owners just need a sound boundary fence, equal sharing is the expected outcome.

Where the law stops and good sense starts

The statute does not say where the property line is, what the fence should look like, or how tall it can be. Those come from your deed and survey, your city or HOA rules, and your conversation with the neighbor. Before quoting the law, find the pins or have the line located, because a fence a foot inside your own yard is not a boundary fence at all.

Most shared fences in our experience get settled with a conversation and a written agreement, not a court. Bring a clear scope, a photo of the problem posts, and a fair proposal. The notice requirement exists to make that conversation happen early, not to replace it.

How we handle shared fences

When a fence sits on a property line, we ask that both owners see the scope before work starts. We are happy to walk the line with both households, explain what is failing and what we propose, and put the plan in writing so each side has the same document. We build fences; we do not interpret the law for you. For a disagreement about cost or ownership, an attorney is the right call.

Related questions

Does my neighbor have to pay half if I replace the fence without telling them?

The statute ties the cost-sharing presumption to the written notice. Skipping the notice weakens your position considerably. Give the notice, wait the 30 days, and keep a copy.

Which side of the fence is mine?

California law does not assign a side. Ownership follows the property line, and a fence on the line is shared. A fence built entirely on one owner's land belongs to that owner. A survey or the recorded plat settles the question.

Does the Good Neighbor Fence law cover HOA or city rules on fence height?

No. Section 841 only addresses who shares the cost and the notice process. Height, materials and setbacks come from your city's zoning rules and any HOA guidelines, and those apply regardless of how the cost is split.

Sources and further reading

Want this done right at your place?

Tell Levi about the deck, pergola or repair you are looking at. You will hear back the same day with a straight answer.

Call (858) 401-0053 Request a Consultation